11. studeni 2016

Obećanja FRAME – Krnjevo

U nedjelju, 6. studenog Frama Krnjevo iz Primorsko-istarskog područnog bratstva proslavila je svoja obećanja u zajedništvu duhovnih asistenata te brojne braće iz Rijeke, Pule i Zagreba. Da bi se što bolje pripremili za obećanja, dva dana ranije obećanici i primljenici krenuli su na Košljun kako bi se povukli na duhovnu obnovu. Cijeli vikend bio je prožet temom milosrđa koje nam je potrebno na razini života u bratstvu, ali i na osobnoj te društvenoj razini.

Kroz milosrđe pokazujemo Božje lice i nosimo Očevu prisutnost u svijetu. To znači milost prema onima koji su nam nisu simpatični, s kojima nam se neda pričati ni družiti. Milost prema onima koji nas zanemaruju, milost prema neistomišljenicima, milost prema onima koji nas osuđuju. Milost nas uči u strpljivosti s ograničenjima drugih te spremnost na ulazak u nečiju ograničenost jer kroz milosrdnu ljubav širimo Očevu ljubav. On živi kroz nas u ljubavi i milosti koju dajemo za druge.

Iako smo u nedjelju dali svoja framaška obećanja, svaki je dan novo obećanje i odluka da živimo vjeru danas. Svaki dan sami odlučujemo o tome i taj odabir obogaćuje te suzbija mlakost, a mlakost ne dolazi od Boga. Stvoreni smo za borbe i da izgaramo za svoje poslanje koje izgrađuje i stvara nas odgovornima za druge. Svojim obećanjima Bog nas poziva za veće poslanje kojim nismo pozvani samo primati već i davati. Također, pozvani smo biti znak Božje prisutnosti u svijetu, a to isto znači preuzeti sve svoje odgovornosti u obitelji, školi, fakultetu, poslu i u bratstvu. Pogrešno je bazirati sve na činu volje i osjećaja jer nam je darovan razum da činimo stvari za koje znamo da su dobre, a ne samo ugodne.

Nitko na svijetu nije sam. Čak i da netko bez obitelji ostane, Bog mu uvijek vjeran ostaje. U Franjevačkoj mladeži Bog nam šalje braću i sestre koji nam možda ponekad idu na živce i s kojima ne dijelimo ista stajališta, ali On ih nam je darovao da kroz njih naučimo ljubiti kako On ljubi. Stoga, življenje obećanja u bratstvu ponekad može predstavljati borbu s križom, ali pozvani smo nositi taj križ koji nikad nije uzaludan već blagoslovljen jer po njemu ispunjavamo Božji plan za nas.