11. studeni 2016

Dostojanstveno i s pijetetom Riječani odali počast braniteljima Vukovara

Dostojanstveno i u tišini mnogobrojni Riječani u dvije kolone spojili su se u utorak 15. studenoga na Mostu hrvatskih branitelja kako bi u znak sjećanja na 25. obljetnicu okupacije Herojskog grada odali počast svim žrtvama Domovinskog rata, a posebno poginulim braniteljima Vukovara. „Vukovar u Rijeci” desetu je godinu za redom doveo u grad na Rječini vukovarske heroje, branitelje s Trpinjske ceste Tomislava Oreškovića, Ivana Bošnjakovića Bolu, Damira Radnića, Viktomira Jurića Pašu i Luju Soldića koji su u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji posvjedočili o najtežim danima grada Vukovara. Na osobit način večer je bila posvećena i nedavno preminulom dr. Zlatku Tomašiću, Riječaninu i vukovarskom branitelju i liječniku. Tom prigodom zapovjednik obrane Bogdanovaca pukovnik Radnić kazao je kako su svi branitelji prije rata bili obični ljudi koji su, kada je počela agresija na Hrvatsku, odlučili biti – ljudi. Iako nikada nisu držali pušku u ruci, nisu dvojili nego su krenuli u obranu Domovine.
Nakon akademije u Svečanoj dvorani Prve sušačke hrvatske gimnazije krenula je kolona s upaljenim svijećama prema Mostu hrvatskih branitelja. Uz mnogobrojne gimnazijalce, u koloni su bili riječki nadbiskup Ivan Devčić, glavni riječki imam Hajrudin Mujkanović, ravnateljica Gimnazije Đudita Franko te predstavnici Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.
Druga kolona Riječana u isto vrijeme krenula je od murala VUKOVAR u Vukovarskoj ulici predvođena hrvatskim braniteljima i članovima Kluba navijača Armada. Kolona sjećanja i pijeteta uz spomenik je položila vijenac i upalila svijeće za sve poginule branitelje, a minutom šutnje odana im je počast. Molitvu je predvodio nadbiskup Devčić, a riječki bogoslovi sa svojim poglavarima rektorom vlč. dr. Mariom Tomljanovićem i vicerektorom o. Markom Stipetićem pratili su je prigodnim programom. Ovo je večer spomena na dane herojstva, na dane žrtve, na dane kada su se mnogi razotkrili u svojim mislima, srcima, nakanama. Neki su pokazali da imaju dobre misli, dobro srce, plemenite nakane, a drugi su pokazali drukčije. Ovo je i večer zahvalnosti svim našim braniteljima, svim majkama naših branitelja, njihovim suprugama i djeci, a posebno je ovo večer zahvalnosti za naše poginule branitelje. Ta zahvalnost nas obvezuje, jer pozvani smo i dužni truditi se da njihova žrtva ne bude uzaludna. Oni su pali da bi nove generacije imale bolji život, život u miru, u slozi, u blagostanju, u ljubavi. Kao što su se oni žrtvovali da obrane domovinu tako smo mi dužni žrtvovati se, sve činiti, da je izgradimo kako bi bila dragi dom svih njezinih građana, rekao je nadbiskup Devčić. „Ovo je večer molitve. Vjerujemo u uskrsnuće mrtvih, vjerujemo da naši branitelji žive ne samo u sjećanjima, nego da stvarno žive u Gospodinu i da će doživjeti i onaj trenutak kada će Gospodin sve mrtve pozvati na novi život, uskrsli život.” Nakon molitve članovi Armade zapalili su 25 baklji u znak sjećanja na 25. obljetnicu pada Grada Heroja.
„Vukovar u Rijeci” organizirali su Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije, Prva sušačka hrvatska gimnazija, Zajednica udruga Domovinskog rata PGŽ-a, Udruga 128. brigade Sveti Vid i Armada. U sklopu programa branitelji su, zajedno s profesorom povijesti vukovarske gimnazije Vukovarcem Dubravkom Žuvićem, koji je u ratnim danima bio srednjoškolac, tijekom dana posjetili nadbiskupa Devčića, pohodili spomen obilježje poginulim braniteljima na stadionu Kantrida te Aleju branitelja na Drenovi, održali svjedočanstvo u Ekonomskoj školi te Armadi.