11. studeni 2016

Pjevajte Gospodinu glasom i životom

Više stotina pjevača iz deset zborova prvostolnog dekanata sudjelovalo je na misi koju je u utorak 22. studenog u povodu proslave sv. Cecilije, zaštitnice glazbe i glazbenika predvodio riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić.

Pozdravnu riječ i dobrodošlicu nadbiskupu, svećenicima prvostolnog dekanata i pjevačima u najstarijoj riječkoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije – Assunti uputio je župnik mons. Sanjin Francetić. Tom prigodom podsjetio je na riječi sv. Augustina da onaj tko pjeva – dvostruko moli.

Nadbiskup je pjevače upoznao sa životom njihove nebeske zaštitnice koja je mučeništvo podnijela u 3. stoljeću. Štuje se kao uzor kršćanske žene koja je iz ljubavi prema Kristu očuvala djevičanstvo i podnijela mučeništvo. Svakodnevno je išla na misu koju je papa Urban slavio u katakombama uzduž Via Appia, a usput je darivala siromahe koji su je, poznavajući njezinu velikodušnost, čekali uz cestu. Na dan svog vjenčanja s Valerijanom ‘dok su orgulje svirale, pjevala je u svom srcu samo za Gospodina’, te je upravo zbog tih riječi postala zaštitnica crkvenih pjevača i crkvene glazbe, rekao je nadbiskup. „Kad je pala noć rekla je Valerijanu: ‘Nijedna me profana ruka ne smije taknuti, jer me čuva anđeo. Ako ga ti budeš poštivao, on će te voljeti kao što voli mene.’ Valerijan je to poslušao, dao se poučiti u kršćanskoj vjeri i na koncu umro mučeničkom smrću zajedno sa svojim bratom Tuburcijem i obojica su pokopani u jednim rimskim katakombama. Cecilija je nakon sudskog procesa osuđena na smrt odsijecanjem glave.“

web-cecilija1Pjevače je potaknuo na nasljedovanje sv. Cecilije. Pjevati Gospodinu i hvaliti ga ne samo nedjeljom i blagdanom, nego svakog dana, to se očekuje od crkvenog pjevača koji ozbiljno shvaća svoju službu, rekao je propovjednik. „Bogu možemo istinski pjevati svojim glasom samo ako našu pjesmu, poput svojevrsnog glazbenog instrumenta, podržava i prati čitav naš život. Naime, kad bismo imali i najljepši prirodni glas i najbolju tehniku pjevanja, naša pjesma ipak ne bi bila Bogu draga ako je ne bi podržavao i oplemenjivao naš život prema Božjoj volji. Pjevajte Gospodinu riječju i djelom, glasom i životom, pjevajte mu ujutro, u podne i navečer, čitav vaš život neka bude jedna pjesma njemu u čast i hvalu.“

Nadbiskup je na kraju potaknuo pjevače prvostolnog dekanata da budu ‘prvi’ u točnosti, slavljenju Gospodina i na pomoći i podrška drugima, osobito zborovima u manjim župama. Naglasio je kako bi zajedništvo zborova osobito trebalo biti vidljivo na proslavi sv. Vida. U jednakom broju trebali bi zajedno pjevati u svečanoj procesiji i misi na Trgu riječke rezolucije.

Riječ zahvale nadbiskupu, župniku, svećenicima i pjevačima na kraju je uputio prvostolni dekan vlč. Kristijan Zeba. Pjevačima je kazao da budu ponosni na jedinstvo koje su tu večer posvjedočili te im zahvalio na svemu što čine u svojim župama i Riječkoj nadbiskupiji.

web-zborovi2Združeni zborovi prvostolnog dekanata pjevali su Misu Mariji Majci Crkvi koju je skladao p. Ivo Peran. Dirigirala je zborovođa župnog zbora župe Uznesenja Blažene Djevice Marije – Assunta, Ingrid Haller, prof.