4. travanj 2020

poruka nadbiskupa ivana devčića za sveti tjedan

Riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić uputio je pismo svećenicima o liturgisjkim slavljima u Velikom tjednu i ostalim pastoralnim pitanjima. Pismo prenosimo u cijelosti.

Draga braćo svećenici, posebnost Velikoga tjedna, slavlja i njegovi obredi u sadašnjim okolnostima također postavljaju određena pitanja o odgovornome oblikovanju tih obreda. O nekima od njih koja se tiču Svetoga trodnevlja upute je donijela Kongregacija za  bogoštovlje i disciplinu sakramenata.

Neka župnici svoje vjernike obavijeste kada će biti ta slavlja, kako bi se svi u svojim domovima mogli sjediniti u molitvi. Kao i za ostala liturgijska slavlja, trebat će se organizirati tako da se poštuju odredbe o slavljima bez vjernika, s iznimnom osjetljivošću prema potrebi dezinficiranja predmeta i prostora.

Za slavlje Nedjelje Muke Gospodnje (Cvjetnice) vrijede odredbe  o slavlju Euharistije bez  vjernika. Strogo se pridržavajući sanitarnih odredaba, može se blagosloviti nekoliko maslinovih, palminih ili cvjetnih grančica, bez dijeljenja. Pri blagoslovu ne koristi se blagoslovljena voda.

 

Prema općim uputama i prijedlozima Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, u Trodnevlju se treba pridržavati sljedećega:

a) Misa posvete ulja, koja se redovito slavi na Veliku srijedu prijepodne u našoj prvostolnici,neće se održati.

b)U slavlju Mise Večere GospodnjenaVeliki četvrtak, u skladu s inače danim naputkom, izostavlja se obred pranja nogu. Na kraju toga slavlja ispušta se i procesija s Presvetim oltarskim sakramentom, koji će se čuvati u svetohraništu. Svećenici mogu koncelebrirati u slavlju Mise Večere Gospodnje, a iznimno se svim svećenicima daje dopuštenje da toga dana, na prikladnome mjestu, slave misu bez naroda.

c)Procesije i ostali izražaji pučke pobožnostiu Velikome tjednu i u Svetome trodnevlju odgađaju se.Ti se obredni oblici mogu eventualno prebaciti na neke druge prikladne dane, kao što su: blagdan Uzvišenja Svetoga križa (14. rujna) ili slavlje Blažene Djevice Marije Žalosne (15. rujna).

d)Na Veliki petakKongregacija poziva dijecezanske biskupe da se pobrinu da u Sveopću molitvu bude uvršten zaziv u kojemu se moli za bolesne, umrle i tjeskobne. Tako ćemo u našoj Nadbiskupiji, nakon devetoga zaziva (Za upravitelje država) moliti sljedeći zaziv: b Za pogođene u vrijeme pandemije. Molimo i za sve one koji pate od posljedica sadašnje pandemije, da Bog i Gospodin naš dijeli zdravlje bolesnima, snagu zdravstvenomu osoblju, utjehu obiteljima koje pate, a preminulima puninu otkupljenja.

Molitva u šutnji.

Zatim svećenik:  Svemogući vječni Bože, jedino utočište u ljudskoj nemoći, dobrostivo pogledaj na patnju svoje djece, koja su pritisnuta bolima sadašnje pandemije, i svojom milošću: ublaži trpljenja bolesnima, podaj snagu onima koji se za njih brinu, vječni pokoju dijeli umrlima, te, dok traje ovo vrijeme nevolja, molimo te, daj da svi pronađu utjehu u tvome milosrđu. Po Kristu Gospodinu našemu. O. Amen.

Treba nadalje pripaziti da u obredu klanjanja Svetomu križu treba se pridržavati svih uputa do sada izrečenih i neka se Križ ne ljubi niti mu se očituje čašćenje dodirivanjem.

e)U slavlju Vazmenoga bdjenjana početku se izostavlja paljenje ognja, blagoslov ognja i procesija.Na početku se zapali uskrsna svijeća i pjeva se Hvalospjev (Exsultet). U krsnoj službi samo se obnavljaju krsna obećanja; nema blagoslova krsne vode. f) Glede eventualnog blagoslivljanja jela za Uskrs, ovime se ovlašćuje roditelje (oca ili majku ili prema mogućnostima) da u svojim kućama, nakon zajedničke molitve Oče naš, zazove Božji blagoslov, a župnici i drugi svećenici će nakon Euharistije u crkvi moliti blagoslov za sve. Pritom se također izostavlja škropljenje blagoslovljenom vodom. Dovoljna je molitva i znamenovanje križem.

 

Slavlja svete potvrde i prve svete pričesti

Premda su već najavljena slavlja prve svete pričesti u župama i premda su određeni datumi sakramenta svete potvrde, u nastalim okolnostima ih nije moguće organizirati te vas ovime obavještavam da se sva ta slavlja u travnju odgađaju za novi datum. A za svibanj bit ćete na vrijeme obaviješteni. Vrijeme koje je pred nama i boravak školske djece kod kuće omogućuje i nama da im organiziramovjeronauk i katehezu elektroničkim putem. Osim toga, roditeljima, djedovima i bakama pruža se mogućnost da poukom vjerskih sadržaja pomognu svojoj djeci i unucima. Time ne samo da im neće biti uskraćeno poznavanje potrebnoga gradiva, nego se ono može produbiti i nadopuniti.

 

Molitva

Budimo kršćanski zauzeti i pridržavajući se svih uputa vodimo računa posebno o siromašnima i potrebitima. Sve vjernike pozovite da ostanemo sjedinjeni u molitvi i razmatranju Božje Riječi. Tako se može očitovati važnost i otajstvo ‘kućneCrkve’, one jezgre koja živi moguće oblike zajedništva i odgaja za duhovne vrjednote, njegujući čežnju za iskustvom ponovnoga susreta u punini crkvenoga života. Gospodinu smo uvijek, a osobitosada, pozvani pokazati gorljivost našega vapaja i pouzdanja u Njega.

 

Poštivanje odredaba

Budući da zadužena tijela, u skladu sa svojimo dgovornostima i s novonastalim okolnostima, od vremena do vremena daju nove opće upute i preporuke, ovime se svećenicima i vjernicima posvješćuje da se – glede općih uputa – treba pridržavati smjernica koje daju mjerodavna državna tijela Republike Hrvatske, a koje se odnose na sva okupljanja ljudi pa tako i vjernika.

 

Draga braćo svećenici, neka vas prati Božji blagoslov, uz zagovor Blažene Djevice Marije i sv. Vida.   Želim Vam blagoslovljen Veliki Tjedan i sretan Uskrs.

 

Vaš nadbiskup,

 

+Ivan