1. siječanj 2024

3. NEDJELJA KROZ GODINU – 21.1.2024.

Ovaj tjedan u Crkvi slavimo prema katoličkom kalendaru:

Srijeda:    Sv. Franjo Saleški (+1622.)

Četvrtak: Obraćenje sv. Pavla apostola

Petak:      Sv. Timotej i Tit

* Današnja Treća nedjelja kroz godinu slavi se kao Nedjelja Božje riječi, kao dan posebne pozornosti, razmatranja i slavljenja riječi Božje koja je temelj kršćanskog poziva i života svakog kršćanina i same Crkve. Više čitajmo i razmatrajmo Sveto Pismo, što osobno a što djeci u obiteljima!

* Na ulazu u crkvu su kutije za prilog u novcu ili u hrani i kućanskim potrepštinama. Hvala svima koji na taj način ljubite Isusa u siromašnim pojedincima i obiteljima naše župe!

* Do četvrtka traje Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana pod geslom “Ljubi Gospodina Boga svojega…i svoga bližnjega kao sebe samoga”. Uključimo se osobito u molitvi na misnim slavljima i na klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. 

U četvrtak u katedrali sv. Vida u 18 sati bit će završno molitveno slavlje predstavnika svih kršćanskih crkava.

* “Duhovni i praktični dio svete mise”, tema je kateheze srijedom u 20 sati. Gost predavač je fra Vedran Kos, župnik župe sv. Jurja na Trsatu.

* U subotu Prvostolni dekanat organizira hodočašće “Tragom franjevačkih krčkih jaslica” koje obuhvaća posjet katedrali, crkvi u Puntu i franjevačkim samostanima u Krku, na Glavotoku i na Košljunu, gdje ćemo slaviti svetu misu. Prijave u župi.

* Iduće nedjelje glazbeno će svetu misu u 10,30 sati animirati grupa Artes iz Virovitice, koji će nas i nakon misnog slavlja još neko vrijeme pjesmom i duhovnim poticajima obogatiti.

Toga dana, kao i ubuduće svake zadnje u mjesecu, proslavit ćemo “Tavelićevo na Krnjevu” – štovanje našeg župnog zaštitnika sv. Nikole Tavelića. U 18,30 sati molit ćemo krunicu s litanijama Svecu, proslaviti svetu misu s prigodnom propovijedi te održati  procesiju uz svijeće i izmoliti posvetnu molitvu ispred slike sv. Nikole.

* Odgođeno hodočašće u Nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića u Šibeniku bit će u subotu, 17. veljače. U Svetištu ćemo slaviti svetu misu, pohoditi katedralu sv. Jakova i provesti ugodno vrijeme u Krešimirovom gradu. Polazak je rano ujutro a povratak u kasnim večernjim satima. Popunjen je već jedan autobus, a počeli smo popunjavati i drugi pa ako netko želi ići neka se čim prije prijavi. Cijena prijevoza je 35 eura. 

* Na stoliću za tisak možete uzeti omotnice akcije ‘Adveniat’ za pomoć ustanovama Riječke nadbiskupije (Bogoslovno sjemenište, Hospicij, Dom za starije svećenike,  Caritasov dom, Dnevni boravak za osobe s demencijom, Katolička osnovna škola…). Akcija traje do ožujka.

* Svi koji još žele blagoslov obitelji mogu se javiti radi dogovora termina za posjet.

* Naš župni zbor fra Ivan Peran poziva sve zainteresirane da im se pridruže u slavljenju Boga pjesmom. Javiti se može nakon svete mise voditelju Zbora g. Milanu Brkiću.

* Svakodnevno do blagdana Svijećnice, 2. veljače, svi koji pohode franjevačku crkvu, pomole se ispred jaslica, ispovjede se (ako imaju teški grijeh), pričeste te izmole Očenaš i Vjerovanje i molitvu na nakanu Svetog Oca pape, mogu dobiti potpuni oprost od vremenitih kazni za sebe ili nekog pokojnika. Oni koji ne mogu doći zbog bolesti mogu primiti plod oprosta prinoseći svoje patnje Gospodinu ili vršeći neku odobrenu pobožnost. Tu povlasticu udijelio nam je papa Franjo u povodu 800. obljetnice Božića u Grecciu sv. Franje Asiškoga.

* Prošlog tjedna u našoj župi preminuli su Ružica Krulić u 65., te Dragutin Vosnik u 92. godini života, oboje sahranjeni na groblju Kozala. Pokoj vječni daruj im Gospodine!

* U sakristiji možete nabaviti 12-lisne katoličke kalendare, dok jednolisnih više nema.

!!! Svi župljani koji imate teže posljedice bolesti na tijelu, duhu ili psihi, zatražite od svećenika sakrament bolesničkog pomazanja, a osobito za umiruće koje poznate.