1. siječanj 2024

4. NEDJELJA KROZ GODINU – 28.1.2024.

Ovaj tjedan u Crkvi slavimo prema katoličkom kalendaru:

Srijeda:     Sv. Ivan Bosco, prezbiter, utemeljitelj Družbe salezijanaca (+1888.)

Petak:       Prikazanje Gospodinovo – Svijećnica, blagdan, Dan posvećenog života

Subota:     Sv. Blaž, biskup i mučenik (+ oko 316.)

* U utorak u dvorani Nadbiskupskog doma s početkom u 19.30 sati bit će prva ovogodišnja Teološko kulturna tribina posvećena Deklaraciji „Fiducia supplicans – Molitveno povjerenje“ o pastoralnom značenju blagoslovâ, koju je krajem prošle godine objavio Dikasterij za nauk vjere. Činjenice, pitanja i perspektive Deklaracije iznijet će dr. Nikola Vranješ.

* Drugi dio kateheze o djelovima svete mise održat će u srijedu u 20 sati fra Vedran Kos, župnik župe sv. Jurja na Trsatu.

* U četvrtak je cjelodnevno euharistijsko klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu na župne nakane, ovog puta za starije i usamljene župljane. Svi koji žele biti sat vremena pred Isusom od 7 do 19h neka se upišu na listu kod ulaza u crkvu.

* U ovom tjednu je prvi petak u mjesecu kada pohodimo bolesne i nemoćne u župi. Javite ako u vašem susjedstvu žive teže bolesni i nemoćni da ih okrijepimo svetim sakramentima.

* Toga dana slavimo blagdan Prikazanje Gospodinovo ili Svijećnicu, koji je ujedno i Dan posvećenog života. Pod večernjom svetom misom bit će i blagoslov svijeća koje ponesete sa sobom.

* U subotu na spomendan sv. Blaža, biskupa i mučenika, na kraju jutarnje svete mise bit će blagoslov grla, što će biti i u petak na kraju večernje svete mise.

* Odgođeno hodočašće u Nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića u Šibeniku bit će u subotu, 17. veljače. U Svetištu ćemo slaviti svetu misu, pohoditi katedralu sv. Jakova i provesti ugodno vrijeme u Krešimirovom gradu. Polazak je rano ujutro a povratak u kasnim večernjim satima. Popunjen je već jedan autobus, a popunjavamo i drugi pa ako netko želi ići neka se čim prije prijavi. Cijena prijevoza je 35 eura. 

* Na stoliću za tisak možete uzeti omotnice akcije ‘Adveniat’ za pomoć ustanovama Riječke nadbiskupije (Bogoslovno sjemenište, Hospicij, Dom za starije svećenike,  Caritasov dom, Dnevni boravak za osobe s demencijom, Katolička osnovna škola…). Akcija traje do ožujka.

* Još ovaj tjedan do blagdana Svijećnice u petak, svi koji pohode franjevačku crkvu, pomole se ispred jaslica, ispovjede se (ako imaju teški grijeh), pričeste te izmole Očenaš i Vjerovanje i molitvu na nakanu Svetog Oca pape, mogu dobiti potpuni oprost od vremenitih kazni za sebe ili nekog pokojnika. Oni koji ne mogu doći zbog bolesti mogu primiti plod oprosta prinoseći svoje patnje Gospodinu ili vršeći neku odobrenu pobožnost. Tu povlasticu udijelio nam je papa Franjo u povodu 800. obljetnice Božića u Grecciu sv. Franje Asiškoga.

* Prvi ovogodišnji krštenik u našoj župi je Lukas Ševo, sin Ivana i Tatjane. Preporučamo ga u vaše molitve!

Prošlog tjedna preminule su naše župljanke Elda Morožin u 91. godini života, sahranjena u Pinezićima na otoku Krku, te Ivanka Licul u 90. godini života, sahranjena na groblju Kozala. Pokoj vječni daruj im Gospodine!

* U sakristiji možete nabaviti 12-lisne katoličke kalendare, katolički kalendar Istarska Danica za ovu godinu.

!!! Svi župljani koji imate teže posljedice bolesti na tijelu, duhu ili psihi, zatražite od svećenika sakrament bolesničkog pomazanja, a osobito za umiruće koje poznate.